پیمان عباسینیا
هر پنجشنبه، طعم سینما را در پرده سینما بچشید!
با طعم سینما، سینما را از دریچه ای تازه ببینید!
نقد و بررسی فیلمهای مهم تاریخ سینما در طعم سینما
Boys Don't Cry
كارگردان: کیمبرلی پیرس
فيلمنامه: کیمبرلی پیرس و اندی بینن
بازيگران: هیلاری سوانک، کلویی سوینی، پیتر سارسگارد و...
محصول: آمریکا، ۱۹۹۹
زبان: انگلیسی
مدت: ۱۱۸ دقیقه
گونه: زندگینامهای، جنایی، درام
بودجه: ۲ میلیون دلار
فروش: بیشتر از ۱۱ و نیم میلیون دلار
جوایز مهم: برندهی ۱ اسکار و کاندیدای ۱ اسکار دیگر
■ طعم سینما - شمارهی ۳۹: پسرها گریه نمیکنند (Boys Don't Cry)
خانهتکانی همیشه هم کار عذابآوری نیست! خانهتکانی برای هر کس میتواند معنایی داشته باشد؛ برای منتقدان و عشاق سینما میتواند بهمنزلهی بازبینی فیلمهای مورد علاقه و تجدیدنظر در فهرستهایی مثل ۱۰ فیلم برتر عمر و... و... باشد. اما پسرها گریه نمیکنند... فیلمی که تحت هیچ شرایطی حاضر به دوباره دیدناش نخواهم شد! پسرها گریه نمیکنند طی همان نخستین و واپسین دیدار، برای خودش جایگاهی مرتفع در لیست بهترین و اثرگذارترین فیلمهایی که دیدهام، دستوُپا کرده است.
چنانچه اطلاق لقب متأثرکنندهترین فیلم تاریخ سینما به پسرها گریه نمیکنند ساختهی کیمبرلی پیرس زیادهروی قلمداد شود، بیبروبرگرد یکی از متأثرکنندهترین فیلمهاست. پسرها گریه نمیکنند براساس ماجراهای واقعی زندگی تینا رنا براندون [۱] شکل گرفته است؛ جوانی تراجنسی [۲] که تحت هویت مردانه گذران و خودش را با اسم براندون تینا معرفی میکرد، او آرزوی بهدست آوردن هزینهی انجام عمل SRS را داشت ولی آشنایی و رفاقت با گروهی از جوانان بیسروُپای فالزسیتیِ نبراسکا و برملا شدن رازش، سرانجام تراژدی دردناکی برای او رقم زد...
ایفاگر نقش براندون/تینا، بازیگر توانمند سینما، هیلاری سوانک است که بهخاطر این نمایش شکوهمند، اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن را از هفتادوُدومین مراسم آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک آمریکا (AMPAS) مورخ ۲۶ مارس ۲۰۰۰ دریافت کرد [۳]. براندون/تینای حقیقی، متولد ۱۹۷۲ در لینکلن نبراسکا بود و بد نیست اگر بدانیم سوانک نیز سال ۱۹۷۴ در همین شهر بهدنیا آمده است. خانم سوانک، نقش براندون/تینا، خلافکار خردهپای خوشقلبی را که علیرغم مشکل جسمیاش در پیِ هرزگی و بیبندوُباری نیست، در ۲۴ سالگی [۴] با ادراکی مثالزدنی بازی میکند.
فیلم با اتکا بر رئالیسم قوی و گزندهاش، به نقد جامعهی -برخلاف انتظار خیلیها- بستهی آمریکا در واپسین دههی قرن بیستم میلادی میپردازد. پسرها گریه نمیکنندکاملاً قابلیت این را دارد که تحت عنوان سرمشقی برای نزدیک شدنِ دغدغهمند به یک معضل حاد اجتماعی و چگونه به زبان سینما برگرداندناش، در کلاسهای کارگردانی و فیلمنامهنویسی بهدقت مرور شود؛ علیالخصوص اینکه اصل ماجرایی که در فیلم شاهدش هستیم، واقعیت داشته است.
چیزی که باعث میشود وقایع سهمگینی شبیهِ آنچه بر سر براندون/تینا آمد تا بدینپایه گرم و پرخون روی پردهی نقرهای جان بگیرد، این است که کارگردان -در مقام پدیدآوردندهی اثر- با کاراکتر محوری، پیوند دلی برقرار کرده باشد و بهعبارت دقیقتر، درخصوص چگونگیِ به تصویر کشیدن حقایق زندگی شخصیت اول فیلماش، خود را مسئول احساس کند؛ نظیر اتفاقی که برای کیمبرلی پیرس افتاده است [۵]. بهنظرم اگر این فیلم را یک مرد ساخته بود، تا این حد منقلبکننده از آب درنمیآمد. خانم پیرس بهخوبی توانسته است همدلی و توجه تماشاگران پسرها گریه نمیکنند را برانگیزد [۶]؛ در مرحلهی نخست نسبت به براندون/تینا و فراتر از آن، تمامی کسانی که از دستوُپنجه نرم کردن با این تناقض جنسیتی رنج میبرند.
آری! در زمانهای که خواست فردی در برابر عرف جامعهی بیرحم رنگ میبازد، متفاوتها محکوم به طرد و نابودیاند. امثال براندون/تینا زیر بار سنگین قضاوتهای نسنجیده، کجفهمیها و نامردمیها کمر خم میکنند ولی او هنوز امیدش را از دست نداده بود؛ براندون/تینا فقط ۲۱ سال داشت! آنچه هیلاری سوانک در پسرها گریه نمیکنند بازی کرده، دو نقش نیست اما درواقع هست! تینا براندون و براندون تینا. خانم سوانک، قدرتمندانه، تلخی و مهابت این دوگانگی درونی را به تماشاگر القا میکند.
تحمل التهاب و خفقانِ کشندهی حاکم بر سکانس تعرض به براندون/تینای درهمشکسته، عذاب الیمی است. همانطور که سکانس کشته شدن او -به فاصلهی کوتاهی پس از مواجهه با هولناکترین حادثهی سراسر عمرش- را بیتردید میتوان یکی از ۵ مرگ دردناک تمام تاریخ سینما بهحساب آورد. با وجود گذشت ۱۵ سال از ساخت و اکران فیلم، پسرها گریه نمیکنند هنوز هم کوبنده و تأثیرگذار باقی مانده است.
لابد میدانید که دربارهی تیاسها، یک نمونهی بهدردبخور ایرانی هم داریم: آینههای روبهرو [ساختهی نگار آذربایجانی/ ۱۳۸۸] که اثرپذیریِ آن از پسرها گریه نمیکنند -چه از نظر فرمی و چه بهلحاظ محتوایی- قابل اثبات است. البته این را بهعنوان نقطهضعفِ فیلم خانم آذربایجانی [۷] طرح نکردم چرا که معتقدم از هشتم اکتبر ۱۹۹۹ [۸] تا روز رستاخیز(!)، هر زمان و در هر کجای کرهی خاک قرار باشد حولوُحوش مصائب عدیدهی ترنسها فیلمی تولید شود، برکنار از تأثیراتِ انکارناپذیر پسرها گریه نمیکنند نخواهد بود.
نکتهای که پیرامونِ پسرها گریه نمیکنند بایستی حتماً اشاره کنم، این است که فیلم بههیچوجه ربطی به نمایش امیال آلودهی دو همجنسخواه -که این روزها بسیار باب شده- پیدا نمیکند زیرا براندون/تینا بهواقع مردی است که فقط جسم زنانه دارد؛ لانا هم بهواسطهی ظاهر و خصوصیات مردانهی براندون، دلبستهاش میشود و اصلاً لانا و بقیهی آدمهای دوروُبرش -تا مقطعی از فیلم- خبر از حقیقت ماجرا و راز براندون/تینا ندارند. لانا تصور میکند که او یک پسر جوان است. بهوجود آمدن رابطهای همجنسخواهانه میان تینا و لانا، از قضا یکی از سوءتفاهمهایی بود که درنهایت موجبات قتل براندون/تینای واقعی را نیز فراهم آورد.
سؤالی که شاید تا مدتها ذهن بیننده را مشغولِ خود کند، این است که «براندون/تینا حق نداشت یک زندگی معمولی داشته باشد؟» او که چیز زیادی نمیخواست. براندون/تینا در بند تن زنانهاش، فقر مالی و تعصبات طبقهی فرودستاش اسیر شده بود... با هیچ متر و معیاری، قبول نمیکنم که دل به دل فیلم داده باشید و بهدنبال ظاهر شدن عنوانبندی پایانی، حالوُروزتان با بهتزدگی و بغضآلودگی نسبتی نداشته باشد. اگر روحیهای حساس و شکننده دارید، بهتر است پسرها گریه نمیکنندرا هرگز نبینید.
بعدالتحریر:
الف- عنوان متن، برگرفته از شعار تبلیغاتی معروفِ فیلم خوب آینههای روبهرو است.
ب- از منظری که من به پسرها گریه نمیکنند پرداختم، لو دادن قصه اجتنابناپذیر بود. گرچه فیلم براساس واقعیت ساخته شده است و هر کسی میتواند پیشتر دربارهاش خوانده باشد؛ پس مثل باقیِ فیلمهای زندگینامهای یا تاریخی -که از کل ماوقع اطلاع داریم- میشود به تماشایش نشست و لذت برد.
ج- میانِ این ۳۹ شماره، نوشتن دربارهی پسرها گریه نمیکنند پروسهای بود که نگارنده را بهشدت آزرد.
پیمان عباسی نیا
دوشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۳
[۱]: Teena Renae Brandon.
[۲]: تراجنسی که همچنین بهنام ترنسکچوال (transsexual) و بهاختصار تیاس یا ترنس هم مطرح است، به افرادی گفته میشود که دارای هویت جنسیتی متناقض هستند؛ مثلاً ممکن است فرد اعضای جنسی مردانه داشته باشد درحالیکه شخصیت جنسیتیاش زنانه باشد یا برعکس. این تضاد ممکن است در ذهن، رفتار خصوصی و یا رفتار اجتماعی فرد مشخص باشد (ویکیپدیای فارسی، مدخل تراجنسی).
[۳]: کلویی سوینی هم بهخاطر ایفای نقش لانا تیسدل -محبوبِ براندون/تینا- کاندیدای کسب اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد.
[۴]: پسرها گریه نمیکنند طی ماههای اکتبر و نوامبر ۱۹۹۸ فیلمبرداری شد، خانم سوانک آن زمان ۲۴ ساله بود (ویکیپدیای انگلیسی، مدخل فیلم پسرها گریه نمیکنند).
[۵]: گویا خانم پیرس بیشتر بهواسطهی خواندن کتاب تمام آنچه او میخواست (All She Wanted) نوشتهی آفرودیت جونز با مسئلهی براندون/تینا درگیر شده و نزدیک به ۵ سال هم صرف تحقیق و نگارش فیلمنامه کرده بود (ویکیپدیای انگلیسی، مدخل فیلم پسرها گریه نمیکنند).
[۶]: جالب است که کارگردان آینههای روبهرو نیز چنانکه اشاره کردم، خانم نگار آذربایجانی بود.
[۷]: مشهورترین ترنسهای ایرانی، سامان (فرزانه) ارسطو و مریمخاتون (فریدون) مُلکآرا هستند. سامان ارسطو، بازیگر سینما و تئاتر در سال ۱۳۸۷ موفق به انجام عمل تغییرجنسیت شد. مریم مُلکآرا هم اولین تراجنسی شناختهشدهی ایرانی بود که توانست فتوای مشروعیت تغییرجنسیت را از حضرت امام (ره) دریافت کند. مُلکآرا، ششم فروردین ۱۳۹۱ درگذشت (ویکیپدیای فارسی، مدخلهای سامان ارسطو و مریمخاتون ملکآرا).
[۸]: تاریخ اولین اکرانِ عمومی پسرها گریه نمیکنند.
برای مطالعهی شمارههای دیگر، میتوانید لینک زیر را کلیک کنید:
■ نگاهی به فیلمهای برتر تاریخ سینما در صفحهی "طعم سینما"
انتشار مقالات سایت "پرده سینما" در سایر پایگاه های اینترنتی ممنوع است. |
|