پیمان عباسینیا
هر پنجشنبه، طعم سینما را در پرده سینما بچشید!
با طعم سینما، سینما را از دریچه ای تازه ببینید!
نقد و بررسی فیلمهای مهم تاریخ سینما در طعم سینما
The Dark Knight
كارگردان: کریستوفر نولان
فيلمنامه: کریستوفر نولان و جاناتان نولان [براساس کمیکبوکهای دیسی کمیکز]
بازيگران: کریستین بیل، هیت لجر، آرون اکهارت و...
محصول: انگلستان و آمریکا، ۲۰۰۸
زبان: انگلیسی
مدت: ۱۵۲ دقیقه
گونه: اکشن، جنایی، درام
بودجه: ۱۸۵ میلیون دلار
فروش: بیشتر از ۱ بیلیون دلار
درجهبندی: PG-13
جوایز مهم: برندهی ۲ اسکار و کاندیدای ۶ اسکار دیگر
■ طعم سینما - شمارهی ۶۴: شوالیهی تاریکی (The Dark Knight)
ورود جوکر، باابهتترین و نفسگیرترین ورود یک ضدقهرمان به عالم سینماست؛ طوریکه امکان ندارد از یاد ببریدش! تا جوکر اینقدر فراموشنشدنی «هست» چه دلیلی دارد که باور کنیم لجر مُرده؟... در شوالیهی تاریکی، جوکر (با بازی هیت لجر) تبدیل به معضل اساسی گاتهام و صدالبته قهرمان شهر، بتمن [بروس وین] (با بازی کریستین بیل) شده است. جوکر به هیچچیز اعتقاد ندارد، از کسی نمیترسد و خواستار استقرار یک جهانِ بیقاعده است. جوکر با اتکا بر چنین امیال و مشخصههایی -بهاضافهی نبوغ و قساوت بیحدوُمرزش- بتمن را وارد چالشی جدی میکند. شوالیهی تاریکی قصهی این بزرگترین چالشِ بتمن/وین است.
هوشمندیها در شوالیهی تاریکی خیلی قبلتر از ساخت و اکران فیلم، از زمان انتخاب ناماش آغاز شده بود! اولاً: شوالیهی تاریکی نمونهای نادر [یکه؟] در فرایند نامگذاری فیلمهای ابرقهرمانی -و بلاکباستری- است که در عنوان اصلیاش اثری از آثار اسم خودِ ابرقهرمان نمییابیم. ثانیاً: Dark Night و Dark Knight هر دو یکجور تلفظ میشوند؛ اولی حاوی مفهومی سراسر مأیوسکننده و منفی و تیرهوُتار است درحالیکه در ترکیب دوم -که اسم فیلم نیز همان است- هرچند ابهام وجود دارد ولی "امید" هم هست. چیزی که مردم گاتهام و تمام دنیا برای تداوم زندگی نیازمندشاند.
بسیار پیش آمده که کاراکتری یکسان را بازیگران مختلفی ایفا کنند؛ توجه کردهاید که همواره فقط و فقط یکیشان است که در ذهنمان ثبت میشود؟ آقای نیکلسون! شما بازیگر موردِ علاقهام هستید، درست! اما با جوکر [۱] اصلاً بهجا نمیآورمتان! جوکر تا ابد برایم با هیت لجر معنی میدهد و بههمین خاطر است که از شوالیهی تاریکی بهبعد، تمایل ندارم هیچیک از فیلمهای قبلیاش را ببینم. البته مشکل بتوان بازیگری دیگر را هم -بهغیر از آقای بیل- در قامت بتمن تصور کرد. موج عظیم مخالفتها با انتخاب بن افلک بهعنوان بتمن جدیدِ سینما، گواهی بر این مدعا بود.
گفتگو ندارد که کریس نولان با شوالیهی تاریکی استانداردهای بتمنها و بهطور کلی، فیلمهای ابرقهرمانی را جلو برد. نولان با شوالیهی تاریکی حقِ مطلب را ادا میکند و کاری که با بتمن آغاز میکند (Batman Begins) [محصول ۲۰۰۵] سنگبنایش را گذاشته بود، به اتمام میرساند. شوالیهی تاریکی با همهی اسپشیالافکتهای درجهی یکاش اصلاً و ابداً فیلمِ جلوههای ویژه نیست؛ برای آقای نولان، اولویت با شخصیتپردازی است. بتمنِ سهگانهی نولان، ملموسترین ابرقهرمانی است که تاکنون بلاکباسترها به خود دیدهاند. بعد از کریستوفر نولان و کریستین بیل، اصولاً بتمن ساختن و بتمن بازی کردن، کار حضرت فیل است!
بعید میدانم در برخورداری از دیالوگهای ناب و بهخاطرسپردنی، حداقل هیچ فیلم ابرقهرمانانهای به گردِ پای شوالیهی تاریکی برسد. شوالیهی تاریکی کلکسیونی از تکجملههایی است که هیچکسی بهجز یک عشقِسینمای واقعی قدرشان را نمیداند! به این نمونهی مشهور، توجه کنید: «تاریکترین زمانِ شب، درست قبل از سپیدهدم است و من به شما قول میدهم که سپیده سر خواهد زد.» (نقل به مضمون) این را از زبان دادستان بدعاقبتِ گاتهام، هاروی دنت (با بازی آرون اکهارت) میشنویم و یا جملهی: «چرا اینقدر جدی؟» که جوکر میگوید... تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل.
با وجودِ تایم بالای شوالیهی تاریکی -دو ساعت و نیم!- حتی دیدنِ چندبارهاش خستهتان نخواهد کرد چرا که کریستوفر نولان جهانی آکنده از ریزهکاریها خلق کرده است که هربار یک بُعدش توجهتان را جلب میکند. تعقیبوُگریزهای اتومبیلیِ بهشدت هیجانانگیزِ شوالیهی تاریکی، جانشین بسیار شایستهای برای ارتباط فرانسوی (The French Connection) [ساختهی ویلیام فریدکین/ ۱۹۷۱] و رونین (Ronin) [ساختهی جان فرانکنهایمر/ ۱۹۹۸] هستند که پیشتر بهخاطر داشتنِ چنین سکانسهایی در اذهان سینمادوستان ثبت شده بودند.
خانمها! آقایان! خوشبینی را کنار بگذاریم، پیروز واقعیِ شوالیهی تاریکی کسی بهجز جوکر نیست! او به هرچه میخواهد، میرسد. از گاتهامسیتی، دروازهی همان دنیای بدونِ قاعده و قانونِ دلخواهاش را میسازد. هاروی دنت و آرمانهایش را لجنمال میکند. و از همه مهمتر، "قهرمان مردم" را زیر سؤال میبرد و به زیرش میکشد. در یک کلام، جوکر درستیِ تمام تئوریهای شریرانهاش را عملاً به اثبات میرساند. علیرغم امیدِ مستتر در نام فیلم -که به آن اشارهای داشتم- شوالیهی تاریکی یکسره امیدوارانه تمام نمیشود؛ اگر بخواهم دقیقتر بگویم: امید چندانی به خدشهناپذیریِ امیدواریای که میدهد، وجود ندارد! بتمن ضعیفتر از همیشه است و از کجا معلوم که جوکر دوباره برنگردد؟
جوکر یک روانیِ بهتماممعنا، آدمکشی فاقدِ احساسات انسانی و دلقکی هراسانگیز است با اینهمه اما دوستاش داریم! او خواهان آشفتگی، سلطهی آشوب و برهم زدنِ نظمها و قواعد است. جوکر انگار خلق شده تا با بیرحمی هرچه تمامتر، بتمن را با نقیصههایش رودررو کند. چنانچه سایهی بتمن -بهعنوانِ شخصیتِ بیبروبرگرد نخستِ کمیکبوکهای منبعِ اقتباس- روی شوالیهی تاریکی سنگینی نمیکرد، کسی بود که جوکر را آدمِ اصلی نداند؟ اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد برازندهی هیت لجر بود، نه مکمل! اگر آقای لجر کاندیدای اسکار نقش اول شده بود، چه کسی حریفاش میشد؟ شان پن [۲] در نقش هاروی میلکِ همجنسباز؟!
شوالیهی تاریکی، ۲۲ فوریهی ۲۰۰۹ طی هشتادوُیکمین مراسم آکادمی، بهخاطر بهترین صداگذاری (لورا هیرشبرگ، گری ریتسو و اد نوویک)، طراحی هنری (ناتان کراولی و پیتر لاندو)، فیلمبرداری (والی فیستر)، چهرهپردازی (جان کالیونه و کانر اُسالیوان)، تدوین (لی اسمیت)، جلوههای ویژه (نیک دیویس، کریس کاربولد، تیم وبر و پل فرانکلین)، تدوین صدا (ریچارد کینگ) و بازیگر نقش مکمل مرد (هیت لجر) کاندیدای ۸ جایزه بود که تنها ۲ اسکار آخر، نصیباش شد. بلاهتآمیز نیست که شوالیهی تاریکی حتی در میان نامزدهای ۳ رشتهی بهترین فیلم، کارگردانی و فیلمنامهی اقتباسی غیبت داشت؟!
شوالیهی تاریکی هماکنون [۳] پس از رستگاری شاوشنک (The Shawshank Redemption) [ساختهی فرانک دارابونت/ ۱۹۹۴] و پدرخوانده ۱ و ۲ [ساختهی فرانسیس فورد کوپولا/ ۱۹۷۲ و ۱۹۷۴] صاحب رتبهی چهارمِ ۲۵۰ فیلم برتر دنیا از نگاه سایت سینمایی IMDb است. شوالیهی تاریکی آنقدر تخیل و رؤیا دارد، آنقدر «فیلم هست» که علاقهای نداشتم به مسائل بیجذابیت سیاسی ربطاش بدهم و دنبال مابهازاهای کاراکترهایش در دنیای آلودهی سیاست بگردم... شوالیهی تاریکی شاهکاری احترامبرانگیز برای زمانهی کماتفاق ماست، قدرش را بدانیم!
پیمان عباسینیا
پنجشنبه ۲۵ دی ۱۳۹۳
[۱]: جک نیکلسون نیز در بتمن (Batman) [ساختهی تیم برتون/ ۱۹۸۹] نقش جوکر را بازی کرده است.
[۲]: اشاره به فیلم میلک (Milk) [ساختهی گاس ونسنت/ ۲۰۰۸] است که پن بهخاطرش اسکار گرفت.
[۳]: تاریخ آخرین بازبینی صفحهی ۲۵۰ فیلم برتر IMDb؛ ۱۵ ژانویهی ۲۰۱۵.
برای مطالعهی شمارههای دیگر، میتوانید لینک زیر را کلیک کنید:
■ نگاهی به فیلمهای برتر تاریخ سینما در صفحهی "طعم سینما"
انتشار مقالات سایت "پرده سینما" در سایر پایگاه های اینترنتی ممنوع است. |
|