پیمان عباسینیا
هر پنجشنبه، طعم سینما را در پرده سینما بچشید!
با طعم سینما، سینما را از دریچه ای تازه ببینید!
نقد و بررسی فیلمهای مهم تاریخ سینما در طعم سینما
Nine
كارگردان: راب مارشال
فيلمنامه: مایکل تالکین و آنتونی مینگلا [براساس نمایشنامهی موزیکالِ آرتور کوپیت]
بازيگران: دانیل دی-لوییس، ماریون کوتیار، پنلوپه کروز و...
محصول: ایتالیا و آمریکا، ۲۰۰۹
زبان: انگلیسی، ایتالیایی
مدت: ۱۱۸ دقیقه
گونه: درام، موزیکال، عاشقانه
بودجه: ۸۰ میلیون دلار
فروش: حدود ۵۴ میلیون دلار
درجهبندی: PG-13
جوایز مهم: کاندیدای ۴ اسکار
■ طعم سینما - شمارهی ۷۳: ناین (Nine)
ناین فیلمی به کارگردانی راب مارشال است که علاقهمندانِ سینما بیشتر او را بهخاطر ساخت موزیکال بسیار موفق و ۶ اسکارهاش شیکاگو (Chicago) [محصول ۲۰۰۲] بهجا میآورند. ناین -یا همان ۹ خودمان!- قصهی برههی متلاطمی از زندگیِ فیلمساز ایتالیایی مشهوری بهنام گوییدو کونتینی (با بازی دانیل دی-لوییس) را به تصویر میکشد. با وجود اینکه در رسانههای عمومی و مطبوعات اعلام شده است کونتینی قصد دارد کاری تازه تحت عنوان "ایتالیا" کلید بزند؛ اما او خودش هم نمیداند دربارهی چه موضوعی میخواهد فیلم بسازد و کاملاً سردرگم است...
ناین علیرغم در اختیار داشتن فیلمسازی کاربلد پشت دوربیناش و کهکشانی از ستارگان درخشان -از آقای دی-لوییس، پنلوپه کروز، نیکول کیدمن و ماریون کوتیار گرفته تا کیت هادسون، جودی دنچ و سوفیا لورن- در گیشه بهشکلی شکست خورد که حتی در بازگرداندن بودجهی اولیهاش نیز ناکام ماند؛ ناین در مقابل ۸۰ میلیون ناقابلی که هزینهی تولیدش شده بود، کمتر از ۵۴ میلیون دلار فروش کرد!
بهنظر نگارنده، علت اصلی را پیش از هر مورد دیگری، در خاص بودن این فیلم و مخاطبِ خاص داشتناش بایستی دنبال کرد؛ داستانِ کارگردان به بنبست رسیدهای که ایدههایش ته کشیدهاند و حرفی برای گفتن ندارد، موضوعی خوشایند عامه و همهپسند نیست. قشر هنرمند و هنرشناسی که طعم آفرینش ادبی و هنری را چشیده، خیلی بهتر میتواند حالوُروز گوییدو و کیفیتِ هراسهایش را درک کند.
ناین در عین حال، قطعات گوشنواز و جذابی دارد که قادرند عشاق موسیقی و سینمای موزیکال را راضی کنند. حُسن ناین، جریان داشتن درامی جاندار در کنار کوریوگرافیِ [۱] درخور توجهاش است. چیزی به زمان شروع فیلمبرداری "ایتالیا" -نام همان فیلم خیالی که گوییدو وعدهی ساختناش را داده است- نمانده درحالیکه هیچ فیلمنامه یا دستِکم ایدهای در کار نیست! کونتینی بین تمام زنان زندگیاش سرگردان است و هیچکدام از آنها نمیتوانند الهامبخش آقای فیلمساز باشند.
پنلوپه کروز که یک اسپانیاییِ اصیل است -بهدلیل قریحهی ذاتیاش- نقش یک زن عامی ایتالیایی را بهشدت باورکردنی از آب درآورده است؛ بهطوریکه بهکلی از یاد میبرید پنلوپه از الکوبنداز -واقع در نافِ اسپانیا- آمده! علاوه بر خانم کروز، لهجهی ایتالیاییِ دانیل دی-لوییس هم شنیدنی است! که البته بههیچوجه از بازیگری به سختکوشیِ او بعید نبوده. دی-لوییسِ بزرگ، بازیگر ۵۷ سالهای که در تمام عمرش [۲] فقط در ۲۰ فیلم سینمایی ایفای نقش کرده(!) و یگانه رکورددار کسب ۳ اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد است، گوییدوی غرق در تلاطمهای متضاد احساسی را با شعور و ادراکی مثالزدنی بازی میکند.
ناین طی هشتادوُدومین مراسم آکادمی، در ۴ رشتهی بهترین ترانه (ماوری یستون)، طراحی لباس (کالین اتوود)، طراحی هنری (جان مایره و گوردون سیم) و بازیگر نقش مکمل زن (پنلوپه کروز) کاندیدای کسب اسکار بود. ناین همچنین در گلدن گلوبِ شصتوُهفتم، نامزد ۵ جایزهی بهترین فیلم موزیکال یا کمدی، ترانهی اورجینال (ماوری یستون)، بازیگر مرد فیلم موزیکال یا کمدی (دانیل دی-لوییس)، بازیگر زن فیلم موزیکال یا کمدی (ماریون کوتیار)، بهترین بازیگر نقش مکمل زن (پنلوپه کروز) شد که به هیچکدام از آنها نیز نرسید.
ناین در رفتوُبرگشتی مداوم میان خاطرات مقاطع مختلف عمر گوییدو سپری میشود که بخشهای مربوط به دوران کودکی او، در وهلهی اول، حسوُحال آثار فلینی نظیر آمارکورد (Amarcord) [محصول ۱۹۷۳] و بعد، فیلمهای جوزپه تورناتوره را بهیادمان میآورند. کونتینی سرانجام پس از دستوُپا زدن در برزخی بینابین تعهد و بیبندوُباری، ایمان و بیایمانی... اعلام میکند "ایتالیا" را نمیسازد. گوییدو درواقع فیلم را رها میکند تا زندگی و همسرش، لوئیزا (با بازی ماریون کوتیار) را دوباره بهدست بیاورد.
اما یک توصیهی دوستانه! اگر میخواهید از ۹ راب مارشال لذت ببرید، هیچ چارهای ندارید جز اینکه ۸ و نیمِ [۳] فدریکو فلینیِ فقید را فراموش کنید! مارچلو ماسترویانی را هم همینطور! اصولاً انتخاب کلاسیکی برجسته همچون ۸ و نیم -بهعنوان یکی از منابعِ اقتباسِ ناین- که سینمادوستانِ بسیاری، سالیانِ سال با آن زلف گره زدهاند را میتوان بهمنزلهی ورود آقای مارشال به میدان مین محسوب کرد!
بد نیست اشاره کنم که تاکنون -بهغیر از اتفاقِ نظری که میشود گفت درخصوص بازیِ خوب ماریون کوتیار وجود دارد- اغلب نقدهایی که بر ناین نوشته شده، منفی بودهاند! اهمیتی نمیدهم به اینکه مثلاً کنت توران [۴] یا لو لومنیک [۵] فیلم را کوبیدهاند حتی چنانچه مرحومان راجر ایبرت و رابین وودِ کبیر -البته ترجیحاً نه به شیوهی شب مردگان زندهی جرج رومرو! [۶]- سر از خاک بیرون بیاورند و ناین را بدترین موزیکالِ تاریخ سینما خطاب کنند، من این فیلم را دوست دارم!
همانطور که در زندگی روزمره به آدمهایی با خلقوُخوهای دور از هم برمیخورید و طبیعی است که با همهشان یکسان تا نکنید، بعضی فیلمها نیز قلقِ مخصوصِ خودشان را دارند و صبوری بیشتری طلب میکنند. اصلاً نمیتوان تمام تولیدات سینما را طبق فرمولی از پیش آماده قضاوت کرد و برایشان یکجور نسخه پیچید! ناین از آن دست فیلمهاست که سهلوُآسان رکاب نمیدهد!... جذابیتها و تعلیقهای ناین از نوعی دیگر است.
پیمان عباسینیا
دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۳
[۱]: Choreography.
[۲]: تا به حال (فوریهی ۲۰۱۵).
[۳]: محصول ۱۹۶۳.
[۴]: منتقد فیلمِ لسآنجلستایمز.
[۵]: منتقد فیلمِ نیویورکپست.
[۶]: شب مردگان زنده (Night of the Living Dead) [ساختهی جرج رومرو/ ۱۹۶۸] یکی از معروفترین فیلمهای ترسناک در سابژانر زامبی (مردهی متحرک).
برای مطالعهی شمارههای دیگر، میتوانید لینک زیر را کلیک کنید:
■ نگاهی به فیلمهای برتر تاریخ سینما در صفحهی "طعم سینما"
انتشار مقالات سایت "پرده سینما" در سایر پایگاه های اینترنتی ممنوع است. |
|