موحد منتقم
در سراسر فیلم همراه شخصیت های فیلم درحال عبور از پیچ و خم های مختلف فیلم هستید و در پایان فیلم وقتی از این هزارتو بیرون می آیید از خود می پرسید: آیا امشب می توانم یک بار دیگر با خیال راحت به خواب بروم یا...؟
فیلم جدید کریستوفر نولان با نام آغاز ما را مجبورمی کند تا در بطلان سینمای هالیوود شک کنیم. فیلمی به شدت پیچیده و جذاب که باعث کسب آبروی ژانر علمی تخیلی می شود و این ژانر را چندقدم جلوتر می برد.
عالم خواب و رویا و تفکر تنهاعالمی در این دنیاست که انسان ها آن را به تنهایی تجربه می کنند. خواه این خواب رویایی شیرین باشد، یا کابوسی به شدت ترسناک! حال آیا می توان رویا ها را دزدید؟ یا یک سناریو ی از پیش تعیین شده برای خواب به فردی دیگر القا کرد؟ آیا می توان در حالت خواب و رویا تنها نبود و کسانی خواب های شما را کنترل کنند؟ فکر کنید کسانی بتوانند با استفاده از یک تکنولوژی جدید خواب های ما را بربایند و خواب های ما را آنگونه که خودشان دوست دارند تغییر دهند و به ما بقبولانند که این افکار از آن خود ما است! این جهان تازه، زاده فکر خلاق کریستوفر نولان است. فکری که هنوز کسی نتوانسته وارد آن بشود و آن را بدزدد و در سینمایی که به قول راجر ایبرت گویی فیلم ها از درون زباله بیرون می آیند، ذهن کریستوفر نولان کار بزرگی انجام می دهد و دنیای جدیدی را خلق می کند. دنیایی که دیگران عملاً می توانند وارد رویای ما شوند و رویای ما را به اختیار خودشان شکل دهند.
داستان فیلم آغاز
لئوناردو دی کاپریو در فیلم آغاز نقش «دووم کاب» دزد آینده ای را بازی می کند که تخصص او بهره برداری از مغزهای خوابیده است. همکار او آرتور (با بازیگری جوزف گوردن لویت) به کار با دستگاه های کامپیوتری که این کار را ممکن می سازد اشتغال دارد. دی کاپریو (کاب) به مردی به نام «ساتیو» یک تاجر متمول ژاپنی که در حال خواب دیدن است معرفی می شود. ساتیو از کاب می خواهد تا یکی از مشکل ترین و خطرناک ترین عملیات تزریق فکر را روی فرد مورد نظر او«فیشر» که رئیس بزرگترین شرکت تولید سوخت جهان است انجام دهد.
پاداش کاب (لئوناردو دی کپریو) که به خاطر سوابق خود قادر به بازگشت به آمریکا و دیدن فرزندانش نیست، رفع سوء پیشینه و امکان بازگشت دوباره به آمریکا خواهد بود.
در اینجاست که «کاب» تصمیم می گیرد گروهی متخصص را برای انجام این آخرین کار گردهم آورد. به این صورت او علاوه بر آرتور (متخصص تکنولوژی دزدی از ضمیر ناخودآگاه) از «ایمز» - شخصی که می تواند خود را به هر شکلی که می خواهد در آورد دعوت به همکاری می کند. هم چنین «یوسف» که یک دانشمند رشته شیمی است و معجونی را درست می کند که افراد را به خوابی عمیق فرو می برد و بالاخره پدر زن «کاب» - مایلز- با بازی مایکل کین نیز به او کمک می کند تا با معمار آرشیتکتی به نام «آریادنه» آشنا شود و ....
نگاهی به فیلم
اگر تاکنون تبلیغات تلویزیونی فیلم را دیده باشید، یقینا خواهید دانست که فضای فیلم ساختار خیره کنندهای دارد که قابل اغماض نیست. وارونگی ساختمانها، خیابانهای مارپیچ و از همه مهمتر، شخصیتهای شناور و هوشمند. تمامی اینها در بطن داستان تعریف شدهاند.
فیلم بزرگ نولان، هزارتویی پیچ در پیچ است که در آن اثری از روایت ساده و خطی به شکل مرسوم نیست و در القای یک پایانبندی باورپذیر و واگذاری تحلیل و کاوش کلیت اثر به مخاطب کاملا مصمم است.
فیلم چه بخواهبد چه نخواهید شما را به یاد سه گانه ماتریکس اثر فلسفی برادران واچوفوسکی می اندازد! این فیلم هم مانند ماتریکس شما را به ابعاد تازه ای از واقعیت که همان جهان مجازی است آشنا می کند. کریستوفر نولان هم به ماتریکس اشاره می کند و می گوید: ماتریکس به همه نشان داد که چگونه می توان به انبوه تماشاگران یک موضوع مفهومی پیچیده را یاد داد و آنها نیز استقبال کنند. فیلم من نیز چنین هدفی دارد منتهی نه به پیچیدگی سه گانه واچوفوسکی ها!
فیلم با اینکه نماهای عظیمی دارد ولی در ظاهر مثل فیلمهای کلاسیک است. در فیلم سعی شده به جای استفاده از جلوه های کامپیوتری از جلوه های ویژه حقیقی استفاده شود. مانند آن سکانسی جذابی که یک قطار بزرگ در حال حرکت در یک راهروی هتل وارد خیابان اصلی می شود. یا صحنه لوله شدن بلوار ها و خیابان ها و....
در هنگام تماشای فیلم شما به شدت گیج و مبهوت می شوید از این همه داستان جنایی خلاقانه و تو درتو و مدام در حال حدس زدن درباره ادامه فیلم هستید. کریستوفر نولان شما را بدون اراده خودتان وارد فضای هزارتوی فیلم می کند و در لایه های فیلم پخش تان می کند. شما مانند فردی که برای رهایی از یک هزارتو دست و پا می زنید در سراسر فیلم همراه شخصیت های فیلم درحال عبور از پیچ و خم های مختلف فیلم هستید و در پایان فیلم وقتی از این هزارتو بیرون می آیید از خود می پرسید: آیا امشب می توانم یک بار دیگر با خیال راحت به خواب بروم یا...؟
انتشار مقالات سایت "پرده سینما" در سایر پایگاه های اینترنتی ممنوع است. |
|