مریم پزشکپور
نوشتن برای سینما
(مجموعه مقالات از نویسندگان مختلف درباره فیلمنامه نویسی)
دنیای فیلمنامه نویسان ایرانی عجیب است! برخلاف کارگردانان که تمایل زیادی به صحبت کردن درباره سبک و سیاق و نحوه اجرای بخش های متعدد فیلمشان دارند، فیلمنامه نویسان معمولاً درباره سبک پردازی و سرچشمه های الهامشان سکوت اختیار و به کلی گویی بسنده می کنند. این کلی گویی شاید قبل از اینکه ناشی از کم حرفی به روش هنرمندانه باشد، به نوعی واهمه از لو رفتن سرچشمه های خلاقیت در فیلمنامه نویسی مربوط می شود! به همین خاطر کمتر فیلمنامه نویسی در ایران پیدا می شود که راحت درباره شیوه های نوشتن صحنه، گفتگونویسی، یا بنا کردن داستان صحبت کند. از این رو کتاب های تخصصی فیلمنامه نویسی معمولاً در ایران مهجور می مانند.
«کتاب نوشتن برای سینما» یکی از کتاب های قابل توجه در عرصه فیلمنامه نویسی است که می تواند برای علاقمندان به این رشته راهگشا باشد. البته نه در حد کتاب های سید فیلد یا لیندا سیگر، بلکه در حد و اندازه اینکه خوانندگانش را متوجه برخی ظرایف و نکته های ریز در فیلمنامه نویسی بکند.
کتاب در زمستان 1383 هم زمان با جشنواره فیلم فجر از سوی بنیاد سینمایی فارابی منتشر شده است. و نکته عجیب درباره این کتاب این است که بیشتر مقاله های آن قبلاً در شماره «ويژه فیلمنامه نویسی» فصلنامه فارابی (شماره 26- بهار 1376) به چاپ رسیده است!
اما این کتاب چند مقاله جالب توجه و تازه دارد که مطالعه آنها به خریدن کتاب می ارزد. این مقالات عبارتند از:
1-«عناصر فیلمنامه نویسی روایی» (در دو قسمت) نوشته ایروین بلیکر. ترجمه محمد گذرآبادی
2-«راوی اول شخص» نوشته سارا کوزلف. ترجمه علاء الدین طباطبایی
3-«سطوح هشتگانه روایت» نوشته ادوارد برانیگان. ترجمه فتاح محمدی
4-«تعریف و نگره فلاش بک» نوشته مورین توریم. ترجمه شهرام نجاریان
به هر حال از 25 مقاله این کتاب، تنها همین 5 مقاله ای که مورد اشاره قرار گرفتند تازه هستند و بقیه در همان ویژه نامه فوق الذکر منتشر شده بودند. اما فکر می کنم همین 5 مقاله هم ارزش خریدن کتاب را داشته باشند!
نوشتن برای سینما
(مجموعه مقالات از نویسندگان مختلف درباره فیلمنامه نویسی)
ناشر: انتشارات بنیاد سینمایی فارابی
چاپ اول: 1383
شمارگان: 2000 نسخه
قیمت: 30000ريال
انتشار مقالات سایت "پرده سینما" در سایر پایگاه های اینترنتی ممنوع است. |
|