پیمان عباسینیا
نقد و بررسی فیلم میانستارهای
در جستوُجوی برجستهترین فیلم سال، فقط نیمنگاهی گذرا به عناوین نامزدهای جایزهی "بهترین فیلم" اسکار بیندازید چرا که شک ندارم آنچه دنبالهاش هستید را مطلقاً در این فهرستِ محافظهکارانهی ملاحظهکارانه نخواهید یافت! مقصود، جایی دیگر است: تازهترین اثر کریستوفر نولان، میانستارهای [۱]. چنانچه علاقهمندید حسی آمیخته با حماسه، شکوه و شگفتی را تجربه کنید و از انسان بودنتان نیز لبریزِ غرور شوید، بدون فوتِ وقت میانستارهای را ببینید!
شاید اگر آقای نولان هم مقداری دستوُدلبازی به خرج میداد و در فیلماش چند شخصیتِ همجنسباز، خداناباور، روانی یا مثلاً کابویهایی تشنهی کشتوُکشتار چپانده بود؛ آنوقت اعضای محترم آکادمی برطبق "پارهای ملاحظات" چارهای نداشتند بهجز اینکه میانستارهای را تحویل بگیرند، حسابی هم تحویل بگیرند! شاهکار سینمایی ۲۰۱۴، همین میانستارهای است. فیلمی که برجستگیهایش بهمرور و طی سالیان پیشِرو، عیان خواهد شد. آکادمی بایستی شرمسار این انتخابهای بلاهتآمیزش باشد.
فیلم برای مراسم هشتادوُهفتم تنها در ۵ رشتهی موسیقی متن (هانس زیمر)؛ طراحی تولید (طراح صحنه: ناتان کراولی و طراح دکور: گری فتیس)؛ تدوین صدا (ریچارد کینگ)؛ میکس صدا (گری ای. ریتزو، گرگ لندیکر و مارک وینگارتن) و جلوههای ویژه (پل فرانکلین، اندرو لاکلی، ایان هانتر و اسکات فیشر) کاندیداست و از نامزدیهایی که شایستگیشان را داشته [مشخصاً: بهترین فیلم، کارگردانی، بازیگر نقش اول مرد، فیلمنامهی غیراقتباسی، فیلمبرداری و تدوین] محروم مانده است.
میانستارهای در آینده رخ میدهد؛ زمانی که کرهی خاکی در معرض نابودی کامل قرار دارد، جوّ زمین در حال عاری شدن از اکسیژن است و دیری نخواهد پایید که امکان نفس کشیدن از زمینیها سلب شود. دنیا بیشتر به کشاورزها نیاز دارد و معضل فعلی ساکنان زمین، کمبود غذاست. کوپر (با بازی متیو مککانهی)، خلبان پیشینِ سازمان فضایی ناسا اکنون ذرت میکارد و همراه با دختر ۱۰ سالهی خود، مورف (با بازی مکنزی فوی)، پسر جواناش، تام (با بازی تیموتی چالامت) و پدر همسرِ درگذشتهاش، دونالد (با بازی جان لیتگو) روزگار میگذراند. مورف اعتقاد دارد شبحی از طریق کتابخانهی اتاقاش درصدد برقراری ارتباط با اوست؛ کوپر درمییابد آنچه مورف شبح میخواندش، در حال ارسال مختصاتی است که پدر و دختر را به سوی تأسیساتی سری میکشاند. مجموعهی مذکور، مربوط به ناساست و به ریاست پروفسور جان برند (با بازی مایکل کین) اداره میشود. پروفسور که از قبل با کوپر و تواناییهایش آشنایی دارد، او را برای هدایت سفینهی فضایی اندرونس انتخاب میکند که مأموریت بزرگاش، یافتن سیارهای جدید برای سکونت اهالی زمین است...
ممکن است بهنظر بعضیها، موتورِ فیلم کمی دیر گرم شود؛ حتی اگر چنین اعتراضی را وارد بدانیم، ملالی نیست! میانستارهای را تا به انجام که تماشا کنیم، مزد صبوریمان را تماموُکمال خواهیم گرفت. میانستارهای با هوشمندی و قدرتِ کامل، اثبات میکند سینما هنوز که هنوز است تمام نشده و میتواند از هر رسانهای، اعجابانگیزتر باشد. چنانچه به نبوغ اعجوبهی سینمای زمانهمان -آقای کریستوفر نولان- ایمان داشته باشید، چگونه سپری شدنِ نزدیک به ۳ ساعتْ تایمِ فیلم را اصلاً متوجه نخواهید شد!
میانستارهای پرعظمتتر از ۲۰۰۱: یک ادیسه فضایی (Two thousand and one: A Space Odyssey) [ساختهی استنلی کوبریک/ ۱۹۶۸] و هر فیلم دیگری است که دربارهی فضا و کهکشانها ساخته شده. جاذبه (Gravity) [محصول ۲۰۱۳] فیلم ۷ اسکاریِ سال گذشتهی آلفونسو کوآرون [۲] در قیاس با میانستارهای، چیزی فراتر از یک شوخیِ صرفاً کودکانه و خیلیخیلی مسخره نیست!
مثل غالب فیلمهای علمی-تخیلیِ درستوُحسابی که بهوسیلهی سینماگران باذکاوت نوشته و کارگردانی میشوند، میانستارهای هم اسیر جلوههای ویژهی بدونِ رقیباش نیست و در اصل، حول محور یک عشقِ وصفناشدنیِ پدر و دختری میچرخد. تاب آوردن سکانسی که طی آن، کوپر پیغامهای ۲۳ سالْ بیجوابماندهی پسر و دخترش -که تقریباً به سنوُسال حالای او رسیدهاند و نقششان را کیسی افلک و جسیکا چستین ایفا میکنند- را مرور میکند، زجرآور است. متیو مککانهی، اوج غلیانات عاطفی پدری عاشق را اینجا در خطوط چهرهاش طوری بروز میدهد که قلبتان عمیقاً به درد میآید.
موسیقی متن، شاهکاری بیبدیل از هانس زیمر است که کاملاً به قدوُقوارهی میانستارهای میخورد و در انتقال بار حماسی و احساسیِ این عاطفیترین فیلم نولان، تحسینبرانگیز و پابهپای تصاویر پیش میآید. مرد بارانی، تلما و لوییز، شیرشاه، گلادیاتور، شوالیهی تاریکی، تلقین، رنگو، شتاب، ۱۲ سال بردگی و... میبینید که از زیمر، کم آثار گوشنواز نشنیدهایم اما میانستارهای چیز دیگری است [۳]. اگر با دانلود میانهی خوبی دارید، آلبوم موسیقی میانستارهای از ۱۷ نوامبر [۴] منتشر شده!
از هر لحاظ که حساب کنید، میانستارهای از جنمی دیگر است؛ فیلم بهعنوان مثال حتی در جزئیاتِ بهظاهر کماهمیتِ شخصیتپردازانه هم موافق جریان آب شنا نمیکند. از بُعد خالهزنکیاش که نگاه کنیم، لابد عدهای که کاراکتر آملیا (با بازی آن هاتاوی) را ناکارآمد توصیف میکنند، منتظر شکلگیریِ رابطهای عاشقانه میان او و کوپر بودهاند! جاناتان و کریستوفر نولان ولی با قرار دادن عشقی بیکران نسبت به خانواده [بخوانید: دخترش مورف] در دل کوپر و از آن طرف، دلبستگیِ دکتر برند به یکی از کاوشگرانِ مأموریت لازاروس -بهنام ادموندز- چنین انتظارات سطحینگرانهای را بیپاسخ میگذارند و به روابط انسانی میانستارهای، عمقی دیگرگون میبخشند.
از تمایزات مهم فیلم با سایر علمی-تخیلیِهای مرسوم، وفاداریِ حداکثریاش به دستاوردهای تثبیتشدهی علمی است؛ برادران نولان با بهرهگیری از مشاورههای کیپ استیون تورن [۵] تا جایی که اقتضائات سینمایی اجازه میداده، تمامی سعیشان را بهکار گرفتهاند که علم را فدای هیجانآفرینیِ -اصطلاحاً- هالیوودی نکنند. گرچه میانستارهای فروتنانه حاوی ادایِ دینهای آشکار و نهان به ۲۰۰۱: یک ادیسه فضایی است؛ اما بهنظر نگارنده، عاقبت در سطح بالاتری از فیلم دههی شصتیِ آقای کوبریکِ فقید میایستد.
از آنجا که به شاهکار کریستوفر نولان، شوالیهی تاریکی (The Dark Knight) [محصول ۲۰۰۸] [۶] علاقهای خللناپذیر دارم، برایم سخت است میانستارهای را برترین ساختهی فیلمساز بدانم... ولی یادآوریِ شکوهمندیِ آنچه آقای نولان در میانستارهای موفق به خلقاش شده است، مجابام میکند تا با پوزش از عالیجناب جوکر، میانستارهای را "شاهکارتر از شاهکار" خطاب کنم. اگر شوالیهی تاریکی استانداردهای سینمای ابرقهرمانانه را از نو تعریف کرد، میانستارهای نهتنها ژانر علمی-تخیلی که بهنظرم سینما را جلوتر میبرد.
تا به حال، تصاویری تا این اندازه شگفتآور از فضای لایتناهی آسمانها و ستارگان روی نگاتیو هیچ فیلمی ثبت نشده بود و افتخارش تماماً به عالیجناب نولان و فیلمبردار جدیدش، هویته ونهویتما [۷] میرسد. نولان بهکمکِ امکانات و تجهیزات خارقالعاده و بودجهی ۱۷۵ میلیون دلاریای که در اختیارش بوده [۸] توانسته است به اینچنین موفقیتی نائل شود. دستیابیِ میانستارهای به رتبهی باورنکردنی ۱۷ در بین ۲۵۰ فیلم برتر دنیا از دید کاربران سایت سینمایی معتبر IMDb را نیز میتوانیم نشانهای از توفیق ساختهی اخیر کریستوفر نولان در امر دشوار ارتباط برقرار ساختن با خیل مخاطبان -علیرغم همهی اصطلاحات و تعاریف علمی غامضی که در میانستارهای طرح میشوند- قلمداد کنیم [۹].
با این استدلال قابلِ قبول -حداقل برای خودِ نگارنده- که نقد و بررسی همهجانبهی میانستارهای و برشمردن دلایل اهمیتِ ویژهاش در تاریخ سینما، ناگزیر سبب لو رفتن زوایایی از داستان -و طبیعتاً کاهش جذابیت فیلم نزد سینمادوستانی که هنوز موفق به تماشایش نشدهاند- میگردد؛ این مهم را به وقت دیگری موکول میکنم... میانستارهای فیلمی عظیم در ستایشِ "انسان" و تأکید بر ارزش بیحدوُحصرِ "زمان"، "عشق" و "امیدواری" است.
Interstellar
كارگردان: کریستوفر نولان
فيلمنامه: کریستوفر نولان و جاناتان نولان
بازیگران: متیو مککانهی، آن هاتاوی، جسیکا چستین و...
محصول: انگلستان و آمریکا، ۲۰۱۴
مدت: ۱۶۹ دقیقه
کاندیدای ۵ اسکار
پیمان عباسینیا
بهمنماه ۱۳۹۳
[۱]: نزد سینمادوستان فارسیزبان بهنامهای "بینِستارهای" و "در میان ستارگان" نیز شناختهشده است.
[۲]: نامزدیهای جاذبه در ۱۰ رشته بود که سرانجام ۷ اسکار را برنده شد.
[۳]: مشخصات فیلمهای مورد اشاره، بهترتیب در ادامه میآید. مرد بارانی (Rain Man) [ساختهی بری لوینسن/ ۱۹۸۸]؛ تلما و لوییز (Thelma & Louise) [ساختهی ریدلی اسکات/ ۱۹۹۱]؛ شیرشاه (The Lion King) [ساختهی مشترک راجر آلرز و راب مینکوف/ ۱۹۹۴]؛ گلادیاتور (Gladiator) [ساختهی ریدلی اسکات/ ۲۰۰۰]؛ شوالیهی تاریکی (The Dark Knight) [ساختهی کریستوفر نولان/ ۲۰۰۸]؛ تلقین (Inception) [ساختهی کریستوفر نولان/ ۲۰۱۰]؛ رنگو (Rango) [ساختهی گور وربینسکی/ ۲۰۱۱]؛ شتاب (Rush) [ساختهی ران هاوارد/ ۲۰۱۳] و ۱۲ سال بردگی (Twelve Years a Slave) [ساختهی استیو مککوئین/ ۲۰۱۳].
[۴]: ۱۷ نوامبر ۲۰۱۴ مصادف با ۲۶ آبان ۱۳۹۳.
[۵]: فیزیکدان نظری، کیپ تورن یکی از تهیهکنندگان اجرایی و مشاور علمی فیلم است که داستان بر ایدهی او بنا شده (ویکیپدیای فارسی، مدخل بینستارهای).
[۶]: برای مطالعهی نقدِ شوالیهی تاریکی، میتوانید رجوع کنید به مقالهی «شاهکاری برای زمانهی ما»؛ منتشرشده در ۲۵ دی ۱۳۹۳ در پایگاه پردهی سینما.
[۷]: این نخستین اثر کریستوفر نولان بدون همراهیِ والی فیستر، فیلمبردار همیشگی ساختههایش است چرا که وی همزمان مشغول کارگردانی فیلم اول خود برتری (Transcendence) بود (ویکیپدیای فارسی، مدخل بینستارهای).
[۸]: تولید فیلم نهایتاً با هزینهای بالغ بر ۱۶۵ میلیون دلار، ۱۰ میلیون دلار کمتر از هزینهای که پارامونت، برادران وارنر و لجندری پیکچرز اختصاص داده بودند؛ به سرانجام رسید (ویکیپدیای فارسی، مدخل بینستارهای).
[۹]: تاریخ آخرین بازبینی صفحهی ۲۵۰ فیلم برتر IMDb؛ ۲۴ ژانویهی ۲۰۱۵.
نقد و بررسی فیلم بین ستارهای
نقد و بررسی فیلم در میان ستارگان
■ برای مطالعهی نقد فیلمهای اسکار ۲۰۱۵ بههمین قلم، لینکهای زیر را کلیک کنید:
۱- نقد و بررسی فیلم «بازی تقلید» ساختهی مورتن تیلدام (برندهی ۱ اسکار و نامزد ۷ اسکار دیگر)
۲- نقد و بررسی فیلم «هابیت: نبرد پنج سپاه» ساختهی پیتر جکسون (نامزد ۱ اسکار)
۳- نقد و بررسی فیلم «میانستارهای» ساختهی کریستوفر نولان (برندهی ۱ اسکار و نامزد ۴ اسکار دیگر)
۴- نقد و بررسی فیلم «به سوی جنگل» ساختهی راب مارشال (نامزد ۳ اسکار)
۵- نقد و بررسی فیلم «فاکسکچر» ساختهی بنت میلر (نامزد ۵ اسکار)
۶- نقد و بررسی فیلم «بردمن» ساختهی آلخاندرو جی. ایناریتو (برندهی ۴ اسکار و نامزد ۵ اسکار دیگر)
۷- نقد و بررسی فیلم «۶ قهرمان بزرگ» ساختهی دان هال و كريس ويليامز (برندهی ۱ اسکار)
۸- نقد و بررسی فیلم «شبگرد» ساختهی دن گیلروی (نامزد ۱ اسکار)
۹- نقد و بررسی فیلم «قاضی» ساختهی دیوید دابکین (نامزد ۱ اسکار)
و بررسی فیلم در میان ستارگا
انتشار مقالات سایت "پرده سینما" در سایر پایگاه های اینترنتی ممنوع است. |
|