پیمان عباسینیا
نقد و بررسی فیلم ۶ قهرمان بزرگ
دیزنی در نخستین هفتهی نوامبر، عاقبت برگ برندهاش را روانهی سالنهای سینما کرد: ۶ قهرمان بزرگ و نه "قهرمان بزرگ [شمارهی] ۶"! [۱] بایستی از آقایان دان هال و كريس ويليامز متشکر باشیم که بالاخره کاراکتری فوقالعاده دوستداشتنی بهنام "بایمکس" را به ۲۰۱۴، سال کمفروغ سینمای انیمیشن هدیه دادند. بایمکس روباتی چاق، تودلبرو، شیرین و مهربان است که با یک خمیر شیرینیِ سفید و گرموُنرم اصلاً مو نمیزند!
سانفرانسوکیو [۲]، زمانی در آینده، پسر نوجوان نابغهای بهنام هیرو (با صداپیشگی رایان پاتر) همهی فکروُذکرش را معطوف به مسابقات شرطبندی روی آدمآهنیها [۳] کرده؛ برادر بزرگاش، تاداشی (با صداپیشگی دنیل هنی) که دلنگرانِ هدر رفتن استعداد بالقوهی هیرو است، او را به آزمایشگاه رباتیکِ محل تحصیل خود میبرد. جایی که تاداشی در حال تکمیل اختراع منحصربهفردش یعنی بایمکس (با صداپیشگی اسکات ادسیت) است؛ یک ربات درمانگر...
۶ قهرمان بزرگ بهغیر از برخورداری از یک شروعِ درگیرکننده، طی دقایق ابتدایی و بهنحوی متقاعدکننده، مقدمات وقایع بعدی را تدارک میبیند. بعد از آن است که غافلگیریهای ریزوُدرشت، یکییکی از راه میرسند که لابد تصدیق میکنید بزرگترینشان همان برملا شدن هویت اصلیِ مرد نقابدار است. ۶ قهرمان بزرگ لحظهبهلحظه ماجرا دارد، میخنداند و مثل غذایی کامل، حسابی سیرمان میکند!
بایمکس از هر کاری که دریابد سرسوزنی در بهبودی بیمارش مؤثر خواهد افتاد، بیمعطلی استقبال میکند. او تکهکلام بامزهای هم دارد؛ هر زمان به مشکلی عدیده برمیخورد، با لحنی خندهدار میگوید: «اوه، نه!» طراحی کاراکتر بایمکس بینهایت هوشمندانه و بهشکلی است که کمترین امکانات را برای ابراز درونیاتاش در اختیار دارد اما دنیایی از مهربانی و احساس به جهانِ پیراموناش، میبخشد.
۶ قهرمان بزرگ را بهراحتی میتوان به سه بخش -البته نامساوی!- تقسیم کرد. اول؛ استارت فیلم که با نبردِ تنبهتن رباتها زده میشود -اینجا بهغلط تصور میکنید با انیمیشنی شبیهِ آسترو بوی (Astro Boy) [ساختهی دیوید بوورز/ ۲۰۰۹] طرفید- و به مرگ ناگهانیِ تاداشی میانجامد. دوم؛ فصل آشنایی با بایمکس و تمام بامزهبازیهایش که به افسردگی و گوشهگیریِ هیرو خاتمه میدهد. سوم؛ بخش ابرقهرمانیِ فیلم که شامل ارتقاء بایمکس به رباتی جنگجو، شکلگیری گروه ۶ قهرمان، تعقیبوُگریز و مبارزه با مرد نقابدار، فینال و پایان کار است.
لحظهی سرنوشتسازِ ۶ قهرمان بزرگ که هیرو برای نجات جان خودش و ابیگیل (با صداپیشگی کتی لوز)، بالاخره از خدمات درمانیِ بایمکس اظهار رضایت میکند -با وجود تفاوتهای تکنیکی و محتواییِ دو فیلم- تا حدودی یادآورِ انیمیشن دوبُعدی خاطرهانگیز و بسیار دیدهشدهی غول آهنی (The Iron Giant) [ساختهی براد برد/ ۱۹۹۹] است. فیلمنامهی ۶ قهرمان بزرگ توسط تیمی متشکل از جوردن رابرتز، رابرت ال. برد و دانیل گرسون براساس مجموعهْ کامیکبوکی مهجورِ و ابرقهرمانانه -تحت همین عنوان- از انتشارات مارول کامیکس نوشته شده و نخستین محصول کمپانی والت دیزنی با اقتباس از یکی از تولیدات مارول است.
دیزنی پس از تهیهی چند انیمیشن پرفروش و موفق با محوریت دخترهایی قهرمان -نظیر گیسوکمند (Tangled) [ساختهی مشترک ناتان گرنو و بایرون هاوارد/ ۲۰۱۰]، دلیر (Brave) [ساختهی مشترک مارک اندروز و براندا چپمن/ ۲۰۱۲] و منجمد (Frozen) [ساختهی مشترک کریس باک و جنیفر لی/ ۲۰۱۳] [۴] اینبار فرصت را به پسری نوجوان داده است که خودی نشان بدهد. مضمونِ محوری ۶ قهرمان بزرگ، مذمت انتقامجویی و تأکید بر اهمیت نوعدوستی است. فیلم همچنین قابلیتِ این را دارد که شوقِ علمآموزی را در بینندههای کمسنوُسالتر خود برانگیزد.
اوج ۶ قهرمان بزرگ که شامل جدال نهایی سوپرقهرمانها و آدمبدهی داستان است، با سکانس فینال بیگپروداکشن ابرقهرمانانهی خوب ۲۰۱۴، مردان ایکس: روزهای گذشتهی آینده (X-Men: Days of Future Past) [ساختهی برایان سینگر] برابری میکند و چیزی کم از آن ندارد. جنبهی ابرقهرمانی و اکشنِ قوی فیلم را که کنار بگذاریم؛ ۶ قهرمان بزرگ نمونهای قابلِ اعتنا از سینمای انیمیشن، در زمینهی تلفیقِ بهاندازهی مایههای کمدی و درام است. از آنجا که دخترِ پررنگی ندارد و عاشقانه هم -بهمعنای معمولاش- نیست، بیشتر توجه پسرها را جلب خواهد کرد.
۶ قهرمان بزرگ در معرفیِ ضدقهرماناش و چگونگی ریشه گرفتنِ نفرت در او، متفاوتتر از اغلب انیمیشنها عمل میکند. بدمن قصه -اگر بشود اسماش را بدمن گذاشت- یک دیوانهی تمامعیار که قصدش به فنا دادن دنیا باشد(!)، نیست و انگیزههای شخصی و معقولتری دارد. ۶ قهرمان بزرگ مخاطباش را کودن و سطحِ پایین فرض نمیکند. بد نیست اشاره کنم که تخطیِ چشمگیر ۶ قهرمان بزرگ از رویهی معهودِ فیلمهای انیمیشن، این است که سوپراستارها جای شخصیتها حرف نزدهاند و صدای آشنایی به گوشتان نخواهد رسید.
تمام انیمیشنهای سال -که سرشان به تنشان میارزید!- را دیدهام؛ پنج انیمیشن برتر ۲۰۱۴ به انتخاب من -بهترتیب- اینها هستند: ۶ قهرمان بزرگ، غولهای جعبهای (The Boxtrolls) [ساختهی مشترک گراهام آنابل و آنتونی استاچی]، آقای پیبادی و شرمن (Mr. Peabody & Sherman) [ساختهی راب مینکوف]، کتاب زندگی (The Book of Life) [ساختهی خورخه گوتیرز] و در سطح پایینتری از سایرین: پنگوئنهای ماداگاسکار (Penguins of Madagascar) [ساختهی مشترک اریک دارنل و سیمون جی. اسمیت]. تصور نمیکنم اطلاق لقبِ "بهترین انیمیشن ۲۰۱۴" به ۶ قهرمان بزرگ، ظلمی در حق انیمیشنهای غالباً بیرمق سال بهحساب بیاید حالا گیرم که آکادمی، اسکار را به فیلم دیگری بدهد [۵].
پیمان عباسینیا
بهمنماه ۱۳۹۳
Big Hero 6
كارگردان: دان هال و كريس ويليامز
فيلمنامه: جوردن رابرتز، رابرت ال. برد و دانیل گرسون [براساس کامیکبوکی از مارول]
صداپیشگان: رایان پاتر، اسکات ادسیت، دنیل هنی و...
محصول: آمریکا، ۲۰۱۴
مدت: ۱۰۲ دقیقه
برندهی ۱ اسکار (جایزهی اسکار بهترین فیلم انیمیشن)
[۱]: در رسانههای فارسی، مدام اسم فیلم بهاشتباه "قهرمان بزرگ ۶" درج میشود.
[۲]: ترکیبِ سانفرانسیسکو و توکیو!
[۳]: چیزی مثل خروسبازیِ خودمان!
[۴]: دلیر و منجمد هر دو برندهی اسکار بهترین انیمیشن سال طی دورههای ۸۵ و ۸۶ آکادمی شدند.
[۵]: این نقد و بررسی پیش از اهدای اسکار بهترین انیمیشن سال به ۶ قهرمان بزرگ نوشته شده است.
نقد و بررسی فیلم ۶ قهرمان بزرگ
■ برای مطالعهی نقد فیلمهای اسکار ۲۰۱۵ بههمین قلم، لینکهای زیر را کلیک کنید:
۱- نقد و بررسی فیلم «بازی تقلید» ساختهی مورتن تیلدام (برندهی ۱ اسکار و نامزد ۷ اسکار دیگر)
۲- نقد و بررسی فیلم «هابیت: نبرد پنج سپاه» ساختهی پیتر جکسون (نامزد ۱ اسکار)
۳- نقد و بررسی فیلم «میانستارهای» ساختهی کریستوفر نولان (برندهی ۱ اسکار و نامزد ۴ اسکار دیگر)
۴- نقد و بررسی فیلم «به سوی جنگل» ساختهی راب مارشال (نامزد ۳ اسکار)
۵- نقد و بررسی فیلم «فاکسکچر» ساختهی بنت میلر (نامزد ۵ اسکار)
۶- نقد و بررسی فیلم «بردمن» ساختهی آلخاندرو جی. ایناریتو (برندهی ۴ اسکار و نامزد ۵ اسکار دیگر)
۷- نقد و بررسی فیلم «۶ قهرمان بزرگ» ساختهی دان هال و كريس ويليامز (برندهی ۱ اسکار)
۸- نقد و بررسی فیلم «شبگرد» ساختهی دن گیلروی (نامزد ۱ اسکار)
۹- نقد و بررسی فیلم «قاضی» ساختهی دیوید دابکین (نامزد ۱ اسکار)
انتشار مقالات سایت "پرده سینما" در سایر پایگاه های اینترنتی ممنوع است. |
|