پیمان عباسینیا
نقد و بررسی فیلم به سوی جنگل
خانمها و آقایان! عالیجناب راب مارشال و بانو مریل استریپ، شما را به تماشای بهترین فیلم موزیکالِ سال دعوت میکنند! به سوی جنگل براساس موزیکالی تحتِ همین عنوان، نوشتهی استیون ساندهایم ساخته شده که نمایشی مطرح است. این موزیکال بسیار تحسینشده، نخستینبار، نوامبر ۱۹۸۷ در برادوی روی صحنه رفت و از آن زمان تاکنون بهتناوب اجرا داشته و جوایز بسیاری کسب کرده.
آرزوی نانوایی خوشقلب (با بازی جیمز کوردن) و همسرش (با بازی امیلی بلانت) بچهدار شدن است. همسایهی جادوگرشان (با بازی مریل استریپ) آنها را از وجود طلسمی باخبر میکند که اگر برداشته شود، صاحب فرزند خواهند شد. شرط ابطال طلسم، ورود به جنگل و آوردن چهار شئ گرانبهایی است که پیرزن جادوگر برای دوباره بهدست آوردن جوانی و زیباییاش بدانها نیاز دارد. مرد نانوا قبول میکند درحالیکه جک (با بازی دانيل هتلستون)، سیندرلا (با بازی آنا کندریک) و شنلقرمزی (با بازی لیلا کراوفورد) هم هریک بهقصدی راه جنگل را در پیش گرفتهاند...
چنانکه حدس زدید، به سوی جنگل تلفیقی خوشایند از افسانههای مشهورِ "جک و لوبیای سحرآمیز"، "سیندرلا"، "شنلقرمزی" و همچنین "راپونزل" است. با وجود اینکه تمام داستانهای مورد اشاره را -با جزئیاتِ کامل!- از حفظ هستیم اما اتمسفری بر فیلم حاکم است که به سوی جنگل را برای ما لبریزِ جذابیت و هیجان میسازد. متن ترانهها، نحوهی اجرایشان، صحنهآرایی و طراحی رقصهای به سوی جنگل عالی هستند و در کنار یکدیگر، تشکیل مجموعهای هماهنگ دادهاند که سخت است المانِ ناکوکی از میانشان جدا کرد.
کار را باید به کاردان سپرد! و چه کسی کاربلدتر از آقای مارشال؟ فکر میکنم تنها یادآوریِ سه فیلم قابلِ اعتنا و موفق او در حیطهی سینمای موزیکال و فانتزی، کافی باشد تا به دلیل اعتمادِ مجدد کمپانی عریضوُطویل والت دیزنی به او پی ببریم: شیکاگو (Chicago) [محصول ۲۰۰۲]، ناین (Nine) [محصول ۲۰۰۹] و دزدان دریایی کارائیب: سوار بر امواج ناشناخته (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) [محصول ۲۰۱۱].
درست است که به سوی جنگل از فیزیک کوانتوم چیزی نمیگوید(!) و حرفهای سادهاش را سرراست میزند اما اصلاً دلیل نمیشود که دستِکماش بگیریم. به سوی جنگل بیشتر از آنچه که فکرش را بکنید، حرف برای گفتن دارد، سرگرمتان میکند و در عین حال بدون اینکه -با پیامهایی گلدرشت!- حالتان را بههم بزند، آموزنده است. به سوی جنگل یک کمدی-موزیکال است؛ با فیلم قهقهه نخواهید زد ولی لحظات بامزه کم ندارد.
بامزهترین حضور، مختصِ خانم استریپ است! این جادوگرِ طلسمشدهی شلختهپلختهی دزدزده هربار که در به سوی جنگل ظاهر میشود، موجی از انرژی همراه خودش میآورد که مشکل بتوان از دیدناش لبخند به لب نیاورد! بهویژه اوقاتی که بیهوا بر سر نانوا و زناش آوار میشود و با حالتی بینِ تحکم و درماندگی از آنها دربارهی کاری که بهشان سپرده است، پرسوُجو میکند!
مریل استریپ حینِ ایفای نقشِ ساحرهی به سوی جنگل، بدجنسی و خُلمشنگبازی را -به یک اندازه و- توأمان دارد! خدا را شکر که برخلاف آنچه پارهای از پوسترهای غلطاندازِ فیلم تداعی میکنند، شاهد یک جادوگر خبیث کلیشهای نیستیم؛ بلکه بهواسطهی به سوی جنگل هرچه سریعتر بتوانیم خاطرهی تجربهی ناموفق بازیگر محبوبمان در بخشنده (The Giver) [ساختهی فیلیپ نویس/ ۲۰۱۴] را از یاد ببریم.
متأسفم که قصد دارم طرفدارانِ آقای دپ را ناامید کنم، او سرجمع ۴ دقیقه هم در به سوی جنگل بازی ندارد! برخلاف چیزی که در بعضی خبرها اعلام شده بود، جانی دپ نقش نانوا را بازی نمیکند و گرگ بد گندهی قصه است! بهنظرم انتخاب درستی هم بوده چرا که -سوای مسئلهی سنوُسال- بهخصوص بعد از سوئینی تاد: آرایشگر شیطانی خیابان فلیت (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street) [ساختهی تیم برتون/ ۲۰۰۷] پذیرش دپ در نقشِ آدمهای مثبت و بیآزار -کمی تا قسمتی!- دشوار است.
فیلم، بازیِ آزاردهندهای ندارد. جیمز کوردن را بیمشکل بهعنوان نانوایی درستکار میپذیریم و اجرای امیلی بلانت علیالخصوص در تنها سکانسی که زن نانوا -بهاصطلاح- پایش را کج میگذارد، حرف ندارد. چه خوب که راب مارشال از بار جنسیِ و تیرگیهای نمایشنامهی منبع اقتباس تا حدّ قابل توجهی کاسته است تا فیلم برای طیف گستردهتری از بینندهها -بخوانید: همهی اعضای خانواده- قابلیت نمایش پیدا کند؛ هیچ ردّی از آلودگی در به سوی جنگل وجود ندارد.
به سوی جنگل گرچه یاد موزیکالهای فانتزی و کلاسیکی مثلِ جادوگر شهر اُز (The Wizard of Oz) [ساختهی ویکتور فلمینگ/ ۱۹۳۹] را برایمان زنده میکند، خوشبختانه بههیچوجه به کُندیِ آنها نیست! اما شباهت عجیبِ به سوی جنگل با کلاسیکهای مذبور، به راه ندادناش به ابتذال و اخلاقی بودنِ فیلم ربط پیدا میکند. به سوی جنگل موزیکالی خوشریتم و مفرح است که اهمیت راستی و درستی و در کنار هم بودن را گوشزد میکند.
به سوی جنگل در هفتادوُدومین گلدن گلوب برای بهترین فیلم موزیکال یا کمدی، بازیگر نقش اول زن فیلم موزیکال یا کمدی (امیلی بلانت) و بازیگر نقش مکمل زن فیلم موزیکال یا کمدی (مریل استریپ) کاندیدای جایزه بود که به هیچیک نرسید. فیلم در بفتای شصتوُهشتم صاحب دو کاندیداتوریِ بهترین طراحی لباس (کالین اتوود) و چهرهپردازی (پیتر سوردز کینگ و جی. روی هلاند) است و آکادمی نیز به سوی جنگل را در ۳ رشتهی بهترین بازیگر نقش مکمل زن (مریل استریپ)، طراحی تولید (طراح صحنه: دنیس گاسنر و طراح دکور: آنا پیناک) و طراحی لباس (کالین اتوود) نامزد کرده؛ مراسم بفتا، ۸ فوریه و اسکار در بیستوُدومِ همین ماه برگزار خواهد شد.
علیرغم اینکه در برههای، همگی به آرزوهایشان میرسند و -از همینرو- تصور میکنیم فیلم دیگر به پایان رسیده است، ورود همسر وفادار آقاغوله(!) موجب میشود به سوی جنگل از یک هپی اندِ کلیشهای نجات پیدا کند... خلاصه اینکه به سوی جنگل گزینهای عالی برای اکران کریسمس و تماشا در ایام تعطیلات است؛ فیلمی که میتوان با خاطری آسوده در کنار خانواده و کوچکترها به دیدناش نشست.
Into the Woods
كارگردان: راب مارشال
فيلمنامه: جیمز لاپین [براساس نمایشنامهی استیون ساندهایم]
بازیگران: جیمز کوردن، امیلی بلانت، مریل استریپ و...
محصول: آمریکا، ۲۰۱۴
مدت: ۱۲۴ دقیقه
کاندیدای ۳ اسکار
پیمان عباسینیا
بهمنماه ۱۳۹۳
■ برای مطالعهی نقد فیلمهای اسکار ۲۰۱۵ بههمین قلم، لینکهای زیر را کلیک کنید:
۱- نقد و بررسی فیلم «بازی تقلید» ساختهی مورتن تیلدام (برندهی ۱ اسکار و نامزد ۷ اسکار دیگر)
۲- نقد و بررسی فیلم «هابیت: نبرد پنج سپاه» ساختهی پیتر جکسون (نامزد ۱ اسکار)
۳- نقد و بررسی فیلم «میانستارهای» ساختهی کریستوفر نولان (برندهی ۱ اسکار و نامزد ۴ اسکار دیگر)
۴- نقد و بررسی فیلم «به سوی جنگل» ساختهی راب مارشال (نامزد ۳ اسکار)
۵- نقد و بررسی فیلم «فاکسکچر» ساختهی بنت میلر (نامزد ۵ اسکار)
۶- نقد و بررسی فیلم «بردمن» ساختهی آلخاندرو جی. ایناریتو (برندهی ۴ اسکار و نامزد ۵ اسکار دیگر)
۷- نقد و بررسی فیلم «۶ قهرمان بزرگ» ساختهی دان هال و كريس ويليامز (برندهی ۱ اسکار)
۸- نقد و بررسی فیلم «شبگرد» ساختهی دن گیلروی (نامزد ۱ اسکار)
۹- نقد و بررسی فیلم «قاضی» ساختهی دیوید دابکین (نامزد ۱ اسکار)
انتشار مقالات سایت "پرده سینما" در سایر پایگاه های اینترنتی ممنوع است. |
|